Allt fler svenskar vill ut i naturen, och inte undra på det, Sveriges natur har mycket att erbjuda året om. Intresset växer av flera olika orsaker, men en av de största anledningarna är säkerligen att den stressade storstadsmänniskan vill hitta sätt att koppla av.

Allt fler naturreservat

Enligt Naturvårdsverket vill dessutom allt fler svenskar att Sverige ska ha fler naturreservat. Det här skulle säkerligen få upp intresset för naturvistelser. Inte minst olika affärer som specialiserat sig på kläder och olika produkter, exempelvis campingutrustning, erfar redan ett ordentligt uppsving. För många är just rätt utrustning och kläder vad som skiljer en rolig naturupplevelse från en tråkig. Kläder från Garphyttan, bland annat en vädertålig Sweatshirt, är perfekta friluftskläder i sådana förhållanden. Man brukar säga att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder, och det är nog en sanning som stämmer.

Tips för att komma ut i naturen

Det enklaste sättet att komma ut regelbundet i naturen, är att skaffa sig en hobby som man utför i mer gröna områden. Ett av de vanligaste är förstås svampplockning eller bärplockning. Man kan även skaffa sig en bra kikare och gå med i en förening som studerar djur och fåglar. Det finns flera appar där man kan se vilka fåglar man sett och till och med lära sig artbestämma dem efter fågelsång. Ett annat sätt att verkligen komma ut är att börja med terränglöpning, då får man en häftig naturupplevelse. Helst bör man röra sig med andra i naturen när man löptränar, alternativt ha en mobiltelefon med sig. Ifall man stukar foten kan det bli en lång väg hem, eller om himlen oväntat öppnar sig och regnet vräker ned. Med rätt förberedelser blir det roligare. Man bör på förhand kontrollera täckningen. Det skiljer en hel del att springa i terräng jämför med i staden, så en del saker bör man tänka på. Här kommer några tips.

  • Ha mobiltelefonen med på ett vattensäkert ställe.
  • Man bör ha en extraficka i vätskebältet, där exempelvis bilnycklarna kan ligga, gärna fastsatta.
  • Skor bör vara av en typ som kan dränera ut vatten, om man stiger i en djup pöl.
  • Man bör röra sig där man vet att det inte förekommer jakt eller där området är avspärrat på något sätt.

Andra sätt att komma ut

Ett annat sätt att komma ut i naturen är att dokumentera den. Enklast är att börja fotografera med sin mobilkamera. Det finns flera ställen på nätet där man kan publicera sina naturbilder, och till och med vinna fototävlingar. Även en hel del gratistips om hur man tar bättre naturbilder går att finna. Man behöver inte vara en proffsfotograf för att ta fina bilder. Den som blir riktigt biten kanske skapar ett Instagramkonto eller en fotoblogg, för att sprida sina bilder. Naturfoton är ofta väldigt populära och man kan få riktigt många följare om man har tur. Som bonus kommer man ut i naturen, som kanske var orsaken från första början till varför man började fotografera.