Site Loader

De svenska fjällen är värda ett besök året om. Här väntar vacker natur med brusande forsar, porlande bäckar och fågelsång och beroende på var och när du åker kan du njuta av lugn och ro med bara dig själv som sällskap. Vill du ha en riktigt rofylld semester väljer du att tälta!

Att tälta i Sverige och de svenska fjällen är enkelt tack vare allemansrätten som ger dig möjlighet att slå upp ett tält i princip överallt, även om du naturligtvis måste se över vilka regler som gäller på just den plats där du befinner dig. Det rekommenderas att du använder dig av en etablerad tältplats för att inte påverka naturen i alltför stor utsträckning men oavsett var du väljer att slå upp ditt tält – följ grundregeln ”inte störa, inte förstöra”.

Vandra och tälta kan du göra året om, även på vintern, så länge du gör ett bra förarbete. För att du ska vara säker krävs planering, stenkoll på vädret och rätt utrustning! Om du vandrar själv om vintern ska du se till att flera personer känner till din planerade rutt, en rutt du sedan håller dig till. Det gör det lätt för omgivningen att hjälpa dig om något skulle hända. Kanske befinner du dig på en plats som är svår att ta sig till och hör du då av dig och behöver hjälp vet omgivningen omgående huruvida de behöver specialutrustning i form av snökedjor eller rep och kanske snöskor. Är du nybörjare på vandring bör du inte ge dig ut själv i fjällen under vintern.

I fjällen ser man ofta traktorer och andra fordon med snökedjor men de är inte bara ute på räddningsexpeditioner utan används även i vardagen, för underhållsarbete och för att ta människor till arbetsplatser i fjällmiljö till exempel. De kan också behövas när rejäla snöfall ställer till det längs bilvägarna.

Post Author: vildmarkcity.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *