Site Loader

Löpning är en av de mer populära motionsformerna som svenskarna utövar. En av de stora fördelarna är givetvis att det är så enkelt att komma igång. Snöra på sig skorna och så kan man ge sig iväg. De flesta springer nog nära sin bostad, vilket för de flesta innebär att springa på asfalt eller plana ytor. Ger man sig ut i skogen finns det flera fördelar.

Fördelar med terränglöpning

Att springa i terräng innebär att kroppen kommer att tränas mer jämfört med plana underlag. Att springa i kuperad terräng gör att benmusklerna tränas mer och det krävs mer syre för att syresätta musklerna. Löpning i terräng kräver också mer av hela kroppen då man hela tiden måste sätta ned fötterna i olika positioner. Mentalt måste en löpare vara mer aktiv och ta snabba beslut. Det kan alltså upplevas som en mer aktiv löpning att röra sig i terräng. För en del kan det till och med kännas tryggare att löpa i terräng om man har en så kallad löparmage eller liknande bekymmer. För en del händer det att magen blir orolig av löpning och problem som liknar diarré kan uppstå. På apoteket finns dock läkemedel som hjälper mot diarré om detta är ett återkommande bekymmer. Där kan man även rådfråga hur man bäst går tillväga för att undkomma sina besvär.

Att tänka på vid terränglöpning

Man bör inte ge sig iväg allt för långt ifrån motionsspåren utan att ha sällskap med sig. En mobiltelefon och en vattenflaska är alltid bra att ha, då man rör sig utanför befolkningstäta områden. Den som springer i lite mer vild natur bör ha god erfarenhet och kanske även ett förbandspaket med sig. Är man nybörjare finns flera klubbar som sysslar med terränglöpning och orientering att kolla upp. Löparskor för terräng ser lite annorlunda ut än vanliga skor. De bör ha mer grepp och vara allmänt mer stryktåliga. Skorna får gärna ha dräneringshål.

Post Author: vildmarkcity.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *